Woningcorporaties constateren jaarlijks duizenden gevallen van woonfraude. Vormen van woonfraude zijn het doorverhuren van de woning en het gebruik voor criminele activiteiten als hennepteelt, prostitutie, drugsgebruik of het onderbrengen van illegalen. Woonfraude belemmert een eerlijke toewijzing, ondermijnt de veiligheid en leefbaarheid van buurten en faciliteert criminaliteit.
Als gespecialiseerd recherchebureau kunnen wij voor u dergelijke misstanden in kaart brengen en documenteren. Wij hebben veel ervaring in het onderzoeken van woonfraude. Inmiddels hebben we vele gevallen van woonfraude onderzocht en opgelost. Ons onderzoek wordt afgesloten met een overzichtelijke rapportage die ingebracht kan worden in een civiele en of strafrechtelijke procedure.
Als er onomstotelijk sprake is van woonfraude, kunt u tot ontbinding van de huurovereenkomst overgaan. Na iedere onderzoeksessie vindt een evaluatie plaats waarbij we de actuele stand van zaken met u als opdrachtgever bespreken. Zo blijft u frequent op de hoogte van de voortgang en wordt het tactische en juridische vervolg besproken. Wist u dat na afloop van het onderzoek de door u gemaakte onderzoekskosten op de huurder kan verhalen in geval van woonfraude?
Woonfraude wordt gedefinieerd als 'alle vormen van onrechtmatige bewoning, onrechtmatige doorverhuur en onrechtmatig gebruik van de woning'. Woonfraude is een niet te onderschatten probleem. Woonfraude heeft niet alleen een negatieve invloed op de leefbaarheid in de wijk. Het gaat vaak gepaard met geluidsoverlast, overaanbod van huisvuil en burenruzies. Buurtbewoners weten vaak heel goed dat er sprake is woonfraude.
Het is zaak deze signalen serieus te nemen. Met name in grote steden als Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht komt woonfraude veel voor.
In een onderzoek zoals door ons ingesteld, stellen wij in de regel over een periode van vier afzonderlijke aangesloten periodes van drie dagen (totaal 12 dagen), middels steekproefsgewijze sessies in de ochtenden, middagen en avonden en weekenden, de bewegingen rond de woning van verdachte vast. Dit verspreid over een periode van zes tot acht weken. In sommige gevallen richten wij ook een statische of dynamische observatie in van 12 of 24uur.
Deze procedure is noodzakelijk om een ‘patroon van (illegale) onderverhuur, prostitutie of enig ander illegaal gebruik van de woning’ te kunnen vaststellen, zoals verlangd door de bevoegde instanties, waaronder de Rechtbank. Uitsluitend in overleg met de opdrachtgever kan aanvullend buurtonderzoek plaatsvinden als vervolgtraject.
Neemt u dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij staan u graag te woord.
Alle rechten voorbehouden | MIV Research & Security | Algemene Voorwaarden | KVK 56800428