Helaas komt het regelmatig voor dat werknemers zich onterecht ziekmelden of een dubbele agenda blijken te hebben. Bijvoorbeeld door drank of drugsgebruik, zwart bij te klussen, problemen in de privésfeer of omdat de werknemer gewoon geen motivatie heeft om te werken. Dit betekent niet alleen een onterecht hoge kostenpost voor u als werkgever, maar ook een hogere werkdruk voor het overig personeel. Waardoor een lagere productiviteit ontstaat voor uw organisatie of betreffende afdeling met als gevolg omzet schade.
Indien de werknemer zich opzettelijk niet houdt aan door de werkgever schriftelijk gegeven redelijke voorschriften tijdens het ziekteverzuim, dan is de werkgever bevoegd om de betaling van loon op te schorten. Daarnaast kunnen bovengenoemde verwijtbare gedragingen zelfs leiden tot ontslag op staande voet of het ontbinden van de arbeidsovereenkomst via de kantonrechter. Er moet dan wel sprake zijn van een dringende reden en ernstige feiten en omstandigheden.
Naar aanleiding van bestaande jurisprudentie mag geconcludeerd worden dat je als werkgever een goed onderbouwd dossier nodig hebt om aan te kunnen tonen dat de niet nagekomen verplichtingen van de werknemer ook verwijtbaar en frauduleus zijn. Bestaat er bij u als werkgever twijfel over de legitimiteit van het ziekteverzuim en is er mogelijk sprake van frauduleus ziekteverzuim bij uw werknemer. Wij van MIV Research & Security kunnen u mogelijk van dienst zijn.
Daarbij is voor u van belang dat de signalering en borging van de onrechtmatigheid van het ziekteverzuim volgens de daarvoor geldende richtlijnen vanuit de overheid goed gevolgd zijn. Onze rechercheurs bekijken en bespreken dit met u tijdens het intakegesprek.
Tijdens onze intake wordt door onze rechercheurs gekeken naar:
Een goed rechercheonderzoek naar frauduleus ziekteverzuim vereist inzicht en dient afgestemd te worden op het arbeidsrecht om voor u tot een goed resultaat te komen. Onze rechercheurs kunnen een uitkomst bieden voor u als werkgever. Door ons objectieve feitenonderzoek vaak in de vorm van dynamische observatie. Afhankelijk van de situatie aangevuld met andere gerenommeerde onderzoekstechnieken. Denkt u hierbij aan onderzoek in of in de vorm van:
Tijdens het onderzoek wordt er altijd rekening gehouden met de proportionaliteit en subsidiariteit. Dat betekent dat er een evenredigheid moet zijn tussen het beoogde doel van u als werkgever en het geschonden rechtsbelang van de werknemer. Het gebruikte middel moet in verhouding staan met het doel dat men wil bereiken. Het gebruikte middel moet ook het minst zware middel zijn om het doel te bereiken.
Wij leveren u een gedetailleerde rapportage met hierin de gedragingen van de zieke werknemer. Ons onderzoek is gebaseerd op waarheidsvinding, wat betekent dat het ook mogelijk is dat de vermoedens die er zijn van frauduleus ziekteverzuim. Door ons onderzoek niet worden bevestigd maar juist worden ontkracht.
Wij leveren u een sluitende uitgebreide rapportage over een minimale periode van 5 dagen, met hierin:
Als uiteindelijk uit ons onderzoek blijkt dat er sprake is van frauduleus ziekteverzuim, dan wordt het onderzoek in de praktijk al snel als proportioneel aangemerkt. Dit zal altijd afhangen van de concrete omstandigheden van de casus. Aan het einde van ons onderzoek zal de zieke werknemer door onze rechercheur worden geconfronteerd met onze (belastende) bevindingen in de vorm van een confrontatiegesprek of interview.
De kosten van het rechercheonderzoek kunnen overigens in gerechtelijke procedures meestal volledig worden verhaald op de werknemer in een geval van aantoonbaar frauduleus ziekteverzuim. Vaak zijn er in de praktijk als er aan de hand van onze bevinden, niet voldoende bewijs of reden is voor ontslag op staande voet. Wel overige mogelijkheden waarbij wij u indien nodig graag in assisteren of adviseren.
Indien er aan het einde van het rechercheonderzoek niet genoeg bewijs is voor ontslag op staande voet (maar er wel genoeg belastend bewijs is voor ontbinding) kan de werkgever een gerechtelijke procedure starten om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. Er is ook nog een alternatief.
In de praktijk zien we dat werknemers na een confronterend gesprek (waarin belastende bevindingen worden besproken) vaak bereid zijn om op verzoek van de werkgever een vaststellingsovereenkomst overeen te komen. Voor de werknemer is dit vaak een goede oplossing aangezien de kans groot is dat ze met de belastende bewijzen een procedure zullen verliezen en voor extra kosten op zullen draaien. Op deze manier bespaart het de werkgever een hoop tijd en energie en kan dit hoofdstuk naar tevredenheid van beide partijen worden afgesloten.
Neemt u dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij staan u graag te woord en zijn u graag van dienst.
Alle rechten voorbehouden | MIV Research & Security | Algemene Voorwaarden | KVK 56800428