Corruptie maar met name bedrijfsspionage is een veel voorkomend probleem in Nederland.
In de praktijk genoeg voorbeelden van medewerkers die geld en of goederen aannemen in ruil voor een lucratieve opdracht of vertrouwelijke informatie. Medewerkers met zicht op een andere baan bij de concurrent of voor een vergoeding, uw klantenbestanden kopiëren of geheime essentiële bedrijfsgegevens verstrekken aan de nieuwe werkgever of derden.
Bedrijfsspionage
Bedrijfsspionage is het heimelijk vergaren van gegevens met het oogmerk een zo volledig mogelijk inzicht te verkrijgen in de mogelijkheden en bedoelingen van een tegenstander of concurrent, met de bedoeling daarop of mede daarop het eigen beleid te bepalen. Indien de spionageactiviteit zich richt tegen een bedrijf wordt gesproken van bedrijfsspionage.
Corruptie
Bij corruptie verleent een functionaris ongeoorloofde gunsten in ruil voor geld, wederdiensten of als vriendendienst. Deze gunsten houden altijd verband met de functie van de dader. Er is in alle gevallen last van een integriteitsdilemma met als gevolg een onwenselijke situatie. Hierin zijn de twee onderstaande vormen te onderscheiden.
Publieke corruptie
Publieke corruptiezaken doen zich voor bij de overheid meestal in samenwerking met de private sector.
Private corruptie
Bij private corruptiezaken worden er dezelfde ongeoorloofde gunsten verleend maar dan tussen bedrijven onderling.
Zowel de ‘passieve’ partij (degene die ontvangt) als de ‘actieve’ partij (degene die levert) hebben baat bij corruptie dit kan ook in de vorm zijn van spionage. De passieve partij neemt in de regelmaat het initiatief. Het slachtoffer, de onderneming of de gemeenschap heeft hier in de meeste gevallen geen kennis van en is hier niet van op de hoogte. Maar wordt te allen tijde benadeeld. Omkoping kunt u zien in de breedte vorm van het woord en hoeft niet altijd een geldelijke beloning te betrekken. De volgende onderstaande vormen worden hierbij onderscheden.
Actieve omkoping
Het omkopen van een ambtenaar door een burger is actieve omkoping en de ambtenaar die zich laat omkopen is passieve omkoping.
Passieve omkoping I
Het omkopen van een ambtenaar door een burger wordt actieve omkoping genoemd.
Het aannemen van een gift of de belofte die de burger heeft gedaan aan de ambtenaar, wetende dat deze is gedaan n.a.v. hetgeen deze in zijn bediening in strijd met zijn plicht heeft gedaan of nagelaten wordt passieve omkoping I genoemd.
Passieve omkoping II
Het aannemen van een gift of de belofte van een burger, voor wat de ambtenaar in zijn bediening (werkzaamheden/niet in strijd met zijn plicht) in de toekomst nog moet doen of nalaten, zonder daardoor in strijd met zijn plicht te handelen. Wordt passieve omkoping II genoemd.
MIV Research & Security doet voor u onderzoek naar corruptie of bedrijfsspionage. Dit kunnen wij voor u doen in zowel het private als het publieke domein.
Bij corruptiezaken en bedrijfsspionage in het bedrijfsleven ligt de gevoeligheid weer anders dan in het publieke domein, wij van MIV research & Security begrijpen dit. Hier draait het om het waarborgen van de continuïteit van de organisatie, de bedrijfsgeheimen en het beperken van imagoschade. De eventuele maatregelen volgen veelal uit het arbeidsrecht en worden beslecht in een civielrechtelijke procedure.
In het publieke domein laat een ambtenaar zich bevoordelen ten koste van de gemeenschap. Het onderzoek ligt in de regelmaat politiek gevoelig. Komt het na overleg met de politiek verantwoordelijke tot strafrechtelijke vervolging, dan dragen wij het onderzoek indien nodig over aan de rijksrecherche. Een positieve ontwikkeling is de actieve houding van bestuurders en politiek om corruptie aan te pakken en integriteit bevorderende maatregelen te nemen. Ook zijn wij content dat het beleid hierop steeds duidelijkere kaders richtlijnen aangeeft voor ambtenaren en overige overheidsfunctionarissen.
In corruptieonderzoeken zijn er vaak aanwijzingen dat betrokkenen met materiële zaken worden beloond. Dit in ruil voor medewerking, informatie of een opdracht, krijgt een functionaris bijvoorbeeld een auto, nieuwe keuken, vakantiereis of een TV. Maar beloningen in geld komen ook voor in de vorm van steekpenningen.
Deze zaken zijn vaak lastig te bewijzen. MIV Research & Security kan uitkomst bieden. Onze kennis en doortastendheid onderscheiden ons in de markt. Hebben wij desbetreffende expertise niet in huis werken wij samen met gerenommeerde partners uit het veld welke gespecialiseerd zijn in dit specifieke onderwerp. Een zeer belangrijk onderdeel van het onderzoek is de confrontatie van de betrokkene(n) met de onderzoeksresultaten.
Een vorm van corruptieonderzoek is het steekpenningenonderzoek. Ook hier is altijd sprake van minimaal één begunstigde. Heeft u bijvoorbeeld het vermoeden dat een van uw medewerkers actief leveranciers benadert en zichzelf verrijkt ten koste van uw bedrijf. Vice-versa is uiteraard ook mogelijk en verdenkt u een van uw leveranciers ervan zich te willen inkopen via uw medewerkers.
In beide voorbeelden kost dat uw onderneming geld. In de praktijk blijkt dat de steekpenningen die door leveranciers worden betaald, uiteindelijk aan uw organisatie worden doorbelast. Ook bij deze vorm van onderzoek kan MIV Research & Security u van dienst zijn. Wij maken gebruik van diverse werkwijzen en hulpmiddelen om deze complexe casussen voor u in kaart te brengen.
De rechercheurs van MIV Research en Security leveren u de juiste informatie zodat u passende maatregelen kan nemen.
Neemt u dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij staan u graag te woord en voorzien u graag van advies. Indien noodzakelijk kunnen wij u helpen. U staat niet alleen.
Alle rechten voorbehouden | MIV Research & Security | Algemene Voorwaarden | KVK 56800428