Interne diefstal en of verduistering

Interne diefstal of verduistering

U verdenkt uw medewerker(s) van interne diefstal?  

Interne diefstal en of verduistering (art. 310 en 321-325 WvSr) door eigen personeel is een veel voorkomende vorm van criminaliteit binnen het MKB, ondanks dat objectief externe diefstallen nog steeds meer plaatsvinden. Begrijpen wij dat het voor u het grootste belang is dat u werkt met integer personeel en dat u zeker wilt dat dergelijke criminele activiteiten niet binnen uw eigen gelederen plaatsvinden.

Eén op acht ondernemers is slachtoffer van bedrijfscriminaliteit. Eén op de acht ondervraagde ondernemers is de afgelopen 12 maanden één of meerdere keren slachtoffer geweest van bedrijfscriminaliteit. 


In de meeste gevallen gaat het om (externe) diefstal en of inbraak door derden. Ondernemers in de detailhandel en de horeca komen het vaakst in aanraking met bedrijfscriminaliteit. De totale materiële schade bedraagt bij de helft van de getroffen ondernemers maximaal 1.000 euro. Bij een kwart loopt de schade op tot 5.000 euro en bij 17% ligt de schade tussen de 5.000 en 50.000 euro.


Indien de criminele handeling door een werknemer is gepleegd wordt deze in de helft van de gevallen ontslagen, terwijl 15% wegkomt met een waarschuwing. Door 30% van de ondernemers wordt bij interne criminaliteit aangifte bij de politie gedaan.

Bron: ING Economisch Bureau

De doelstelling van MIV Research & Security bij interne criminaliteit is om voor u als ondernemer de mogelijkheid voor het doen van aangifte te vergroten. Indien nodig kunnen wij u hierin ook ondersteunen.

Heeft u last van?

  • Niet kloppende kasafdrachten
  • Tekorten in de kasadministratie
  • Voortdurende voorraad tekorten terwijl er voldoende besteld is en deze niet in verhouding staan tot de omzet.
  • De vertegenwoordiger welke net te veel en net te vaak monsterproducten mee naar huis neemt
  • Gereedschap en elektrische apparatuur welke verdwijnen van de werkplek.


Mogelijk heeft u last van (interne) diefstal en of verduistering. Wij kunnen u van dienst zijn, informeer naar de mogelijkheden voor uw specifieke situatie.

Hoe verrichten wij ons onderzoek naar interne diefstal en of verduistering?

De rechercheurs van MIV Research & Security zijn in staat om deze zaken aan het licht te brengen. Dit doen wij door diverse gerenommeerde onderzoekstechnieken, in combinatie met technische hulpmiddelen als heimelijk toezicht (verborgen camera’s), het plaatsen van afluister- of opnameapparatuur en eventueel het interviewen van personeel.


Onze onderzoeken worden op een zeer discrete wijze uitgevoerd, zonder dat uw medewerkers er iets van merken. Wij zullen de toepaspasbare onderzoekmethoden ook uitvoerig met u bespreken en deze na uw toestemming inzetten.

Uiteraard wordt u, tijdens de voortgang het onderzoek, voortdurend op de hoogte gehouden van de vorderingen en worden eventuele vervolgstappen altijd samen met u afgestemd.


Onze onderzoeksmethoden en rapportage voldoen ten allen tijde aan de gedragscode voor particuliere onderzoeksbureaus, en worden door ons uitgevoerd binnen de hiertoe gestelde wettelijke kaders en protocollen. Hierdoor zijn de door ons verkregen bewijslast, rapportage en audiovisuele registraties ook in een eventuele strafrechtelijke- en of civiele procedure bruikbaar als wettigbewijs.

Wilt u meer weten over onderzoek naar interne diefstal of verduistering?

Neemt u dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij staan u graag te woord.     


Neem direct contact op →

U heeft hulp nodig?

We zijn 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikbaar.

Hoe werkt 123beveiliging van MIV Research & Security

U wilt hulp of advies?

2 U neemt contact met ons op

3 Wij bieden u een passende oplossing

Relevante wetsartikelen (interne)diefstal of verduistering

Art. 310 WvSr

‘Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.’


Art. 321 WvSr

‘Hij die opzettelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort en dat hij anders dan door misdrijf onder zich heeft, wederrechtelijk zich toeëigent, wordt, als schuldig aan verduistering, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vijfde categorie.’


Art. 322 WvSr

‘Verduistering gepleegd door hem die het goed uit hoofde van zijn persoonlijke dienstbetrekking of van zijn beroep, of tegen geldelijke vergoeding onder zich heeft, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie.’


Art. 323 WvSr

‘Verduistering gepleegd door hem wie het goed uit noodzaak in bewaring is gegeven, of door voogden, curators, bewindvoerders, executeurs van een nalatenschap, door de rechter benoemde vereffenaars van een nalatenschap of gemeenschap of beheerders van instellingen van weldadigheid of van stichtingen, ten opzichte van enig goed dat zij als zodanig onder zich hebben, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vijfde categorie.’


Art. 323a WvSr

‘Hij die opzettelijk en wederrechtelijk een subsidie die met een bepaald doel door of vanwege de Europese Gemeenschappen is verstrekt, aanwendt voor andere doeleinden dan waarvoor zij is verstrekt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vijfde categorie.’


Art. 324 WvSr

‘De bepaling van artikel 316 is op de in deze titel omschreven misdrijven van toepassing.’


Art. 325 lid 1 WvSr

‘Bij veroordeling wegens een der in deze titel omschreven misdrijven, kan de rechter de openbaarmaking van zijn uitspraak gelasten en ontzetting uitspreken van de in artikel 28, eerste lid, onder 1°, 2° en 4°, vermelde rechten.’


Art. 325 lid 2 WvSr

‘Indien de schuldige het misdrijf in zijn beroep begaat, kan hij van de uitoefening van dat beroep worden ontzet.’


Share by: